KREM BURACZANY z ravioli z bryndzą
Buraki gościły na polskich stołach przez stulecia. Wyparte nieco przez szybsze w przygotowaniu sałaty powróciły majestatycznie w karty menu restauracji, a także propozycje potraw przygotowywanych w domach.
Buraki gościły na polskich stołach przez stulecia. Wyparte nieco przez szybsze w przygotowaniu sałaty powróciły majestatycznie w karty menu restauracji, a także propozycje potraw przygotowywanych w domach.
Żur żeniaty wkomponował się w historię Polski niczym biały orzeł szeroko rozpościerający skrzydła nad równinami i wzniesieniami kraju nad Wisłą. To jedno z najpopularniejszych dań regionu dawnej Silesii której krańce sięgały Tatr i Wrocławia a nawet ziem leżących powyżej stolicy Dolnego Śląska.
Kasze królowały na polskich stołach do XVI wieku. Po tym okresie wyparte zostały przez łatwiejsze w uprawie i modne w owym czasie ziemniaki. Dzisiaj krupy powracają wręcz – mówiąc nieco kolokwialnie – z uniesionym czołem.
Krem czosnkowy to zupa ratująca nastrój podczas jesiennej słoty. Jest bardzo energetyczna, niezwykle aromatyczna i co najważniejsze rozgrzewająca.
Cebularz paryski to połączenie małopolskich tradycji z inspiracją płynącą z ukochanego Paryża. Cebularz to wyjątkowy mariaż tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej i polskiego, świątecznego, białego barszczu – takie połączenie musi być gwarancją sukcesu.
Żurek leśny to doskonała propozycja dla miłośników dwóch wyjątkowych polskich zup. Połączenie grzybów leśnych z kwaśnym zakwasem daje wyjątkowy smak, aromat i… kolor.
Księżna Daisy kochała to co piękne, uwielbiała muzykę, sztukę oraz tradycyjne pszczyńskie specjały. Podobno nigdzie indziej „szynka w jelicie zatopiona w kwaśnej gęstwinie a serwowana z jajem na miękkości” nie smakowała tak dobrze jak w pałacowej kuchni.
Kapuśnica morawska różni się tym od kapuśniaku czy kwaśnicy, że jak przystało na południowych sąsiadów, co tylko się da okraszają obficie śmietaną. I w gruncie rzeczy nie ma w tym nic zdrożnego wszak pieczeń w sosie śmietanowym serwowana z knedelkiem to niemal tak sławne czeskie danie jak losy dobrego wojaka Szwejka.
Barszcz ukraiński to potrawa, którą trudno nazwać zupą. To gęsty eintopf który poza niespotykanym smakiem dostarcza mnóstwa witamin i mikroelementów.
Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs, przy okazji jest też bardzo smaczna, szczególnie gdy w odpowiedni sposób skomponuje się towarzyszące jej pozostałe smaki.