ŻUR ŻENIATY z peklowaną słoniną i puree z białych warzyw

Przygotowanie:
Etap 1.

warzywa umyj
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką ; )
Umyte warzywa razem z lubczykiem, zielem angielskim, liściem laurowym, ziemniakami i żeberkami włóż do 3 litrowego garnka i zalej zimną wodą.
Doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień.
Gotuj do miękkości mięsa – około 40 minut.

Etap 2.
Po 20 minutach od rozpoczęcia gotowania, wyjmij warzywa z garnka, osusz na cedzaku, następnie umieść w wysokim naczyniu i za pomocą blendera ręcznego zblenduj je z odrobiną masła na gładką masę, dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Odstaw w chłodne miejsce.
PORADA: jeśli warzywa będą zbyt mokre, przesmaż puree na suchej patelni, możesz dodać nieco mąki pszennej ale tylko odrobinę.
Słoninę pokrój w drobną kostkę, przesmaż na suchej patelni do uzyskania skwarków, odsącz na papierowym ręczniku.

Etap 3.
Do gotującego się wywaru dodaj zakwas żurku oraz świeżo przeciśnięty czosnek. Gotuj 2-3 min.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Etap 4.
Żur podawaj z łyżką puree, śmietaną oraz skwarkami (bez tłuszczu). Obficie oprósz natką pietruszki i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Lista zakupów:
500 ml zakwasu żurku PISKOREK
1.8 litra wody
3 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
700 g ziemniaków
pęczek lubczyku
natka pietruszki
4 ząbki czosnku
2 cebule
150 g peklowanej słoniny
200 g żebra wieprzowego wędzonego
śmietana 18% do zup i sosów
czarnuszka
pieprz
sól
4 liście laurowe
3-4 ziela angielskie

Ilość porcji (porcja 400 ml): 6
Czas: 40 minut
Trudność: średnia
Cena 1 porcji: 3,50 zł

Ciekawostka

Żur żeniaty wkomponował się w historię Polski niczym biały orzeł szeroko rozpościerający skrzydła nad równinami i wzniesieniami kraju nad Wisłą. To jedno z najpopularniejszych dań regionu dawnej Silesii której krańce sięgały Tatr i Wrocławia a nawet ziem leżących powyżej stolicy Dolnego Śląska.
Ten rodzaj polewki pamięta jeszcze najlepsze czasy rozkwitu Rzeczypospolitej. Dziś oddaję w wasze ręce przepis, którego inspiracją i siłą twórczą był rzeczony żur żeniaty, prosty, a syty i wybitnie smaczny.

Skomponuj składniki do przepisu :

  • Ziele angielskie BIO 50 g – DARY NATURY
    10,52  z Vat
  • Pieprz czarny mielony BIO 50 g – DARY NATURY
    11,65  z Vat
  • Natka pietruszki suszona BIO 20 g – DARY NATURY
    4,43  z Vat
  • Liść laurowy BIO 10 g – DARY NATURY
    4,43  z Vat
  • Czosnek płatki BIO 50 g – DARY NATURY
    6,03  z Vat
  • Czarnuszka BIO 50 g – DARY NATURY
    7,07  z Vat

Przewiń do góry