
Przygotowanie:
Etap 1.
warzywa umyj
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką ; )
Umyte warzywa razem z lubczykiem, zielem angielskim, liściem laurowym, ziemniakami i żeberkami włóż do 3 litrowego garnka i zalej zimną wodą.
Doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień.
Gotuj do miękkości mięsa – około 40 minut.
Etap 2.
Po 20 minutach od rozpoczęcia gotowania, wyjmij warzywa z garnka, osusz na cedzaku, następnie umieść w wysokim naczyniu i za pomocą blendera ręcznego zblenduj je z odrobiną masła na gładką masę, dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Odstaw w chłodne miejsce.
PORADA: jeśli warzywa będą zbyt mokre, przesmaż puree na suchej patelni, możesz dodać nieco mąki pszennej ale tylko odrobinę.
Słoninę pokrój w drobną kostkę, przesmaż na suchej patelni do uzyskania skwarków, odsącz na papierowym ręczniku.
Etap 3.
Do gotującego się wywaru dodaj zakwas żurku oraz świeżo przeciśnięty czosnek. Gotuj 2-3 min.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Etap 4.
Żur podawaj z łyżką puree, śmietaną oraz skwarkami (bez tłuszczu). Obficie oprósz natką pietruszki i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Lista zakupów: 500 ml zakwasu żurku PISKOREK 1.8 litra wody 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 700 g ziemniaków pęczek lubczyku natka pietruszki 4 ząbki czosnku 2 cebule 150 g peklowanej słoniny 200 g żebra wieprzowego wędzonego śmietana 18% do zup i sosów czarnuszka pieprz sól 4 liście laurowe 3-4 ziela angielskie |
Ilość porcji (porcja 400 ml): 6 Czas: 40 minut Trudność: średnia Cena 1 porcji: 3,50 zł |
Ciekawostka
Żur żeniaty wkomponował się w historię Polski niczym biały orzeł szeroko rozpościerający skrzydła nad równinami i wzniesieniami kraju nad Wisłą. To jedno z najpopularniejszych dań regionu dawnej Silesii której krańce sięgały Tatr i Wrocławia a nawet ziem leżących powyżej stolicy Dolnego Śląska.
Ten rodzaj polewki pamięta jeszcze najlepsze czasy rozkwitu Rzeczypospolitej. Dziś oddaję w wasze ręce przepis, którego inspiracją i siłą twórczą był rzeczony żur żeniaty, prosty, a syty i wybitnie smaczny.
Skomponuj składniki do przepisu :
-
ŻUR NA ZAKWASIE BIO 480 ML SZKŁO- PISKOREK9,08 zł z Vat
-
ŻUR NA ZAKWASIE 480 ML PET – PISKOREK4,29 zł z Vat
-
SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA DROBNO MIELONA 1 kg – CRYSTALLINE PLANET6,46 zł z Vat
-
LUBCZYK BIO 20 g – DARY NATURY2,87 zł z Vat
-
ZIELE ANGIELSKIE BIO 50 g – DARY NATURY5,95 zł z Vat
-
PIEPRZ CZARNY MIELONY BIO 50 g – DARY NATURY7,08 zł z Vat
-
NATKA PIETRUSZKI SUSZONA BIO 20 g – DARY NATURY2,70 zł z Vat
-
LIŚĆ LAUROWY BIO 10 g – DARY NATURY2,95 zł z Vat
-
CZOSNEK PŁATKI BIO 50 g – DARY NATURY3,80 zł z Vat
-
CZARNUSZKA BIO 50 g – DARY NATURY4,41 zł z Vat