Przygotowanie:
Etap 1.
Warzywa (poza porami) umyj.
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉
Warzywa razem z lubczykiem umieść w garnku, następnie zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień.
Gotuj około 30 minut.
Etap 2.
Z boczku usuń skórę, mięso pokrój w kostkę, przesmaż na patelni, gdy z boczku wytopi się nieco tłuszczu dodaj kiełbasę (w całości) oraz pory pokrojone w krążki.
Całość smaż 3-4 minuty.
Etap 3.
Do gotującego się wywaru dodaj boczek, kiełbasę, pory oraz zakwas żurku.
Gotuj 5 minut.
Dodaj świeżo przeciśnięty czosnek.
Dopraw do smaku solą, majerankiem oraz pieprzem.
Etap 4.
Żurek podawaj gorący z solonym, sparzonym żółtkiem i chrupiącym żytnim pieczywem.
Lista zakupów: 500 ml zakwasu żurku PISKOREK 1.8 litra wody 3 marchewki 1 pietruszka 2 pory natka pietruszki pęczek lubczyku 4 ząbki czosnku 2 cebule 200 g boczku wędzonego surowego 400 g białej kiełbasy surowej 6 żółtek cebulka prażona pieprz sól majeranek |
Ilość porcji (porcja 400 ml): 6 Czas: 40 minut Trudność: średnio Cena 1 porcji: 3,50 zł |
Ciekawostka
Księżna Daisy kochała to co piękne, uwielbiała muzykę, sztukę oraz tradycyjne pszczyńskie specjały. Podobno nigdzie indziej „szynka w jelicie zatopiona w kwaśnej gęstwinie a serwowana z jajem na miękkości” nie smakowała tak dobrze jak w pałacowej kuchni.
Czy zachwyt księżnej von Pless był słuszny? Może czas najwyższy sprawdzić? to przygotowując żurek księżnej Daisy, maczając w nim koniecznie wiejski, żytni chleb
Skomponuj składniki do przepisu :
-
Ziele angielskie BIO 50 g – DARY NATURY10,52 zł z Vat
-
Pieprz czarny mielony BIO 50 g – DARY NATURY11,65 zł z Vat
-
Natka pietruszki suszona BIO 20 g – DARY NATURY4,65 zł z Vat
-
Czosnek płatki BIO 50 g – DARY NATURY6,33 zł z Vat