KREM CZOSNKOWY z czosnkiem niedźwiedzim i chorizo

Przygotowanie:

Etap 1.
Warzywa umyj.

PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉

Umieść wszystkie warzywa w garnku, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy i gotuj 30 minut.
Po tym czasie oddziel wywar od warzyw.

Etap 2.
W kubeczku wymieszaj mąkę i śmietanę. Odstaw.
Do gotującego się wywaru dodaj zakwas barszczu białego, doprowadź do wrzenia.

Gotuj 2 minuty.

Etap 3.
Na patelni z odrobiną oleju przesmaż chorizo pokrojone w plasterki, dodaj do gotującego się barszczu.

Etap 4.
Zagęść barszcz mieszanką mąki i śmietany, dopraw przyprawami, pamiętając o sporej ilości czosnku niedźwiedziego. Zagotuj, wyłącz.

Lista zakupów:
500 ml zakwasu barszcz biały PISKOREK
1.2 litra wody
4 marchewki
2 pietruszki
1 mały młody seler
natka pietruszki
10 ząbków czosnku
2 cebule
300 ml śmietany 30%
4 – 5 łyżek mąki pszennej
200 g chorizo
czosnek niedźwiedzi
pieprz
sól
4-5 liści laurowych

Ilość porcji (porcja 400ml): 6
Czas: 40 minut
Trudność: łatwe
Cena 1 porcji: 3,50 zł

Ciekawostka

Krem czosnkowy to zupa ratująca nastrój podczas jesiennej słoty. Jest bardzo energetyczna, niezwykle aromatyczna i co najważniejsze rozgrzewająca. Czosnek to świetny antyoksydant, ale też naturalny antybiotyk. Częste i regularne spożywanie dań z czosnkiem może uchronić przed męczącymi przeziębieniami. A jeśli nawet nie uchroni to i tak smak powoduje, że warto sięgać po ten przepis tak często jak tylko to możliwe.

Skomponuj składniki do przepisu :

Przewiń do góry