Przygotowanie:
Etap 1.
Cebulę pokrój w piórka.
W 3 litrowym garnku o grubym dnie rozpuść masło, dodaj olej, przesmaż cebulę do momentu aż będzie złota.
Etap 2.
Do zezłoconej cebuli dolej wino, gdy nieco odparuje (po około 10 minutach) dodaj zakwas barszczu. Doprowadź do wrzenia.
Gotuj na minimalnym płomieniu.
Etap 3.
Kiełbasy pokrój w talarki, przesmaż na suchej patelni lub z dodatkiem 1 łyżki smalcu. Oprósz tymiankiem i majerankiem, dodaj do żurku.
Etap 4.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
Bagietkę pokrój w kromeczki, na każdej umieść plaster oscypka. Kromeczki umieść w piekarniku i piecz 3-5 minut aż ser przyjemnie się spiecze.
Etap 5.
Cebularz podawaj z serową bagietką i sporą ilością siekanej natki pietruszki.
Lista zakupów: 500 ml zakwasu barszczu białego PISKOREK 1 litr wody natka pietruszki 4 ząbki czosnku 10 cebul 500 g kiełbasy swojskiej 500 g kiełbasy toruńskiej 500ml wina białego wytrawnego 4 łyżki masła 4 łyżki oleju 6 plastrów oscypka Bagietka francuska pieprz sól tymianek majeranek |
Ilość porcji (porcja 400 ml): 6 Czas: 40 minut Trudność: łatwe Cena 1 porcji: 3,50 zł |
Ciekawostka
Cebularz paryski to połączenie małopolskich tradycji z inspiracją płynącą z ukochanego Paryża. Cebularz to wyjątkowy mariaż tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej i polskiego, świątecznego, białego barszczu – takie połączenie musi być gwarancją sukcesu. Polewkę wzbogaciłem grzanką z oscypkiem. Moim skromnym zdaniem to najlepszy ser jaki powstał w wyniku kreatywnej działalności człowieka. Uwielbiam oscypki, redykołki, bundz i parzenice, i mimo inspiracji światem, najbardziej kocham to co polskie, co nasze.
Skomponuj składniki do przepisu :
-
Tymianek BIO 20 g – DARY NATURY4,65 zł z Vat
-
Majeranek BIO 15 g – DARY NATURY4,83 zł z Vat
-
Cebula suszona BIO 40 g – DARY NATURY6,59 zł z Vat
-
Pieprz czarny mielony BIO 50 g – DARY NATURY11,65 zł z Vat
-
Natka pietruszki suszona BIO 20 g – DARY NATURY4,65 zł z Vat
-
Czosnek płatki BIO 50 g – DARY NATURY6,33 zł z Vat