Pomysł na

Mikołaj Rey gotuje w Zdrowym Tygodniu – Owsianka z kakao i karmelizowanym bananem

Śniadanie to nasze przywitanie z nowym dniem…a jak “witaczka” to musi być serdecznie, pysznie i zdrowo. Owsianka nie musi być nudna, Mikołaj pokazał nam wersję z kakao i bananem, Wy możecie miksować składniki według uznania i ulubionych składników. Spróbujcie wersję ze świeżymi borówkami, orzechami lub pyszną konfiturą malinową. Oprócz tego, że owsianka to pyszny początek zdrowego dnia musicie wiedzieć, że obniża cholesterol, wspomaga walkę z otyłością, ma mnóstwo białka, witamin i składników odżywczych. Smacznego!

KREM BURACZANY z ravioli z bryndzą

Buraki gościły na polskich stołach przez stulecia. Wyparte nieco przez szybsze w przygotowaniu sałaty powróciły majestatycznie w karty menu restauracji, a także propozycje potraw przygotowywanych w domach.

ŻUR ŻENIATY z peklowaną słoniną i puree z białych warzyw

Żur żeniaty wkomponował się w historię Polski niczym biały orzeł szeroko rozpościerający skrzydła nad równinami i wzniesieniami kraju nad Wisłą. To jedno z najpopularniejszych dań regionu dawnej Silesii której krańce sięgały Tatr i Wrocławia a nawet ziem leżących powyżej stolicy Dolnego Śląska.

ŻUREK Z GOŁĄBKAMI KRUPIATYMI i boczniakiem

Kasze królowały na polskich stołach do XVI wieku. Po tym okresie wyparte zostały przez łatwiejsze w uprawie i modne w owym czasie ziemniaki. Dzisiaj krupy powracają wręcz – mówiąc nieco kolokwialnie – z uniesionym czołem.

CEBULARZ PARYSKI z grzanką i oscypkiem

Cebularz paryski to połączenie małopolskich tradycji z inspiracją płynącą z ukochanego Paryża. Cebularz to wyjątkowy mariaż tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej i polskiego, świątecznego, białego barszczu – takie połączenie musi być gwarancją sukcesu.

ŻUREK LEŚNY z podgrzybkiem i rozmarynem

Żurek leśny to doskonała propozycja dla miłośników dwóch wyjątkowych polskich zup. Połączenie grzybów leśnych z kwaśnym zakwasem daje wyjątkowy smak, aromat i… kolor.

Przewiń do góry