Pomysł na

Mikołaj Rey gotuje w Zdrowym Tygodniu – Żurek tradycyjny

Żurek – zupa z potencjałem- jak to określił Mikołaj:) Żur, żurek- to jedna z najstarszych zup pochodzących rodem ze Śląska. Przygotowywana jako tradycyjna potrawa gości na stołach Polaków nie tylko “od święta”. Spróbuj Żurku w wydaniu jaki proponuje Mikołaj I Alicja – przyrządzonego na wywarze z wędzonki z pysznym żurem bio, aromatycznymi przyprawami ze sklepu Zdrowy Tydzień.

Regulamin konkursu “Gotuj z Mikołajem Reyem”

Nagraj 3-minutowy filmik, w którym opiszesz przepis na swoją specjalność kulinarną, wykorzystując przy tym min. 3 produkty z naszego sklepu i wyślij nam go w wiadomości prywatnej przez Messengera do 13.05.2021 godz.12! Twórca najlepszego przepisu zostanie zaproszony do nagrania odcinka naszego cyklu kulinarnego, w którym razem z Mikołajem Reyem zaprezentuje swój przepis.

Mikołaj Rey gotuje w Zdrowym Tygodniu – Owsianka z kakao i karmelizowanym bananem

Śniadanie to nasze przywitanie z nowym dniem…a jak “witaczka” to musi być serdecznie, pysznie i zdrowo. Owsianka nie musi być nudna, Mikołaj pokazał nam wersję z kakao i bananem, Wy możecie miksować składniki według uznania i ulubionych składników. Spróbujcie wersję ze świeżymi borówkami, orzechami lub pyszną konfiturą malinową. Oprócz tego, że owsianka to pyszny początek zdrowego dnia musicie wiedzieć, że obniża cholesterol, wspomaga walkę z otyłością, ma mnóstwo białka, witamin i składników odżywczych. Smacznego!

KREM BURACZANY z ravioli z bryndzą

Buraki gościły na polskich stołach przez stulecia. Wyparte nieco przez szybsze w przygotowaniu sałaty powróciły majestatycznie w karty menu restauracji, a także propozycje potraw przygotowywanych w domach.

ŻUR ŻENIATY z peklowaną słoniną i puree z białych warzyw

Żur żeniaty wkomponował się w historię Polski niczym biały orzeł szeroko rozpościerający skrzydła nad równinami i wzniesieniami kraju nad Wisłą. To jedno z najpopularniejszych dań regionu dawnej Silesii której krańce sięgały Tatr i Wrocławia a nawet ziem leżących powyżej stolicy Dolnego Śląska.

ŻUREK Z GOŁĄBKAMI KRUPIATYMI i boczniakiem

Kasze królowały na polskich stołach do XVI wieku. Po tym okresie wyparte zostały przez łatwiejsze w uprawie i modne w owym czasie ziemniaki. Dzisiaj krupy powracają wręcz – mówiąc nieco kolokwialnie – z uniesionym czołem.

Przewiń do góry