BARSZCZ UKRAIŃSKI z fasolą i wiśniami

Przygotowanie:

Etap 1.
Warzywa (poza burakami) umyj.

PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉

Gdy będą czyste, pokrój je w kostkę.

Łopatkę pokrój w kostkę 2 x 2 cm, następnie wraz z warzywami umieść mięso w garnku, następnie zalej wszystko zimną wodą, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień.

Gotuj do miękkości około 40 minut.

Etap 2.
Pokrój buraki w cienkie paseczki, następnie umieść je na patelni wraz z masłem, łyżą oleju, miodem, solą i przecierem pomidorowym.

Smaż na niewielkim płomieniu, dodaj odrobinę bulionu i duś do miękkości.

Etap 3.
Umieść buraczki w garnku z bulionem, dodaj wiśnie (bez pestek) oraz przyprawy i gotuj 20 minut.

Etap 4.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę, przesmaż, podlej bulionem i natychmiast dodaj zasmażkę do powstającego barszczu. Gotuj 5 minut.

Etap 5.
Na koniec dodaj przeciśnięty czosnek oraz odcedzoną fasolę i kiszony barszcz. Nie gotuj a jedynie podgrzej do 90 st. C. Odstaw na 3 h.

Barszcz ukraiński podawaj odgrzewany, koniecznie ze sporą ilością gęstej, kwaśnej śmietany oraz siekaną natką pietruszki

Lista zakupów:
500 ml kiszonego barszczu czerwonego PISKOREK
1.2 litra wody
3 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 kg buraków ćwikłowych
100 g przecieru pomidorowego
500g ziemniaków
natka pietruszki
koperek
4 ząbki czosnku
5 cebul
240 g czerwonej fasoli konserwowej
500 g łopatki wieprzowej bez kości
300 g drylowanych wiśni
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
pieprz
sól
3-4 ziela angielskie
3 liście laurowe

Ilość porcji (porcja 400 ml): 6
Czas: 50 minut
Trudność: łatwe
Cena 1 porcji: 3,65 zł

Ciekawostka

Barszcz ukraiński to potrawa, którą trudno nazwać zupą. To gęsty eintopf który poza niespotykanym smakiem dostarcza mnóstwa witamin i mikroelementów. Połączenie słodkich warzyw, kwaśnych owoców i niezwykłego aromatu kiszonego barszczu jest tak wyjątkowe jak historia narodu z którego ów barszcz się wywodzi.
Prawdą jest, iż nie ma jednego właściwego i wyjątkowego przepisu na barszcz ukraiński. Ile domów tyle gospodyń a co za tym idzie mnogość smaków i to chyba jest dodatkowe piękno tego wybornego dania niesłusznie nazywanego zupą.

Skomponuj składniki do przepisu :

  • Czosnek płatki BIO 50 g – DARY NATURY
    6,00  z Vat
  • Fasolka czerwona Kidney BIO 500 g – BIO PLANET
    11,63  z Vat
  • Liść laurowy BIO 10 g – DARY NATURY
    3,00  z Vat
  • Masło klarowane ghee bio 220 g – FINCK AYURVEDA
    27,62  z Vat
  • Miód wielokwiatowy komfort 600 g – GÓRWIT
    29,00  z Vat
  • Natka pietruszki suszona BIO 20 g – DARY NATURY
    2,70  z Vat
  • Pieprz czarny mielony BIO 50 g – DARY NATURY
    7,08  z Vat
  • Przecier pomidorowy bezglutenowy BIO 500 ml – BIO FOOD
    8,47  z Vat
  • Sól himalajska różowa drobno mielona 1 kg – CRYSTALLINE PLANET
    7,29  z Vat
  • Ziele angielskie BIO 50 g – DARY NATURY
    6,50  z Vat

Przewiń do góry