MYŚLIWSKI BIAŁY BARSZCZ z majerankiem, dziczyzną i olejem szczypiorkowym

Przygotowanie:

Etap 1.
Marchewkę, seler i korzeń pietruszki umyj, osusz i zetrzyj na tarce.

Cebulę pokrój w piórka.

Całość przesmaż na 1 łyżce masła, następnie zalej wodą i gotuj około 30 minut na średnim płomieniu.

Etap 2.
Mięso z dzika pokrój w kostkę 2×2, obtocz w mące i przesmaż na mieszance masła i oleju, następnie dodaj do warzyw.

Całość zalej wodą, gotuj do miękkości mięsa

Etap 3.
Z jajek, mąki, soli i odrobiny wody przygotuj ciasto o konsystencji budyniu.

W garnku zagotuj wodę, osól ją, następnie – maczając za każdym razem łyżkę w wodzie – nabieraj porcję ciasta i umieszczaj je w gotującym się osolonym wrzątku.

Tak powstałe kluseczki umieść w misce z zimną wodą i odstaw

Etap 4.
Gdy mięso dzika będzie już miękkie, dodaj zakwas barszczu białego PISKOREK, gotuj jeszcze 5 minut

Etap 5.
Pół szklanki oleju podgrzej do temperatury 67-68 st. C., dodaj posiekany szczypiorek, cały czas mieszając gotuj około 10 minut, następnie przecedź przez sito

Etap 6.
Barszcz podawaj z białym pieczywem, majerankiem, olejem szczypiorkowym oraz świeżo mielonym pieprzem.

Lista zakupów:
500 ml zakwasu barszczu białego PISKOREK
1.4 litra wody
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
4 ząbki czosnku
2 cebule
pęczek szczypiorku
500 g gulaszu z dzika
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
pół szklanki oleju
pół szklanki mąki pszennej 405
2 jajka
majeranek
pieprz
sól
3 liście laurowe
2-4 ziela angielskie

Ilość porcji (porcja 400 ml): 6
Czas: 50 minut
Trudność: łatwe
Cena 1 porcji: 4,00 zł

Ciekawostka

Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs, przy okazji jest też bardzo smaczna, szczególnie gdy w odpowiedni sposób skomponuje się towarzyszące jej pozostałe smaki. Mięso dzika najczęściej dodawane jest do gulaszu, bigosu czy kotletów mielonych (sznycel, karbinadel, karminadel) Moja propozycja to forma treściwego barszczu urozmaiconego w to czym las wzdłuż i wszerz bogaty. Delikatność białego barszczu, charakterystyczny smak mięsa dzika i majeranek to gwarancja wybornej uczty dla miłośników nietuzinkowych smaków. Myśliwski biały barszcz poleca się na wyjątkowe okazje, koniecznie z ciemnym chrupiącym pieczywem (od Piskorka 😉) lub tłuczonymi ziemniakami.

Skomponuj składniki do przepisu :

  • Mąka pszenna jasna nadbużańska typ 550 BIO 1 kg – MŁYNY WODNE (EKO OAZA)
    8,99  z Vat
  • Majeranek BIO 15 g – DARY NATURY
    3,00  z Vat
  • Ziele angielskie BIO 50 g – DARY NATURY
    6,50  z Vat
  • Pieprz czarny mielony BIO 50 g – DARY NATURY
    7,08  z Vat
  • Natka pietruszki suszona BIO 20 g – DARY NATURY
    2,70  z Vat
  • Liść laurowy BIO 10 g – DARY NATURY
    3,00  z Vat
  • Czosnek płatki BIO 50 g – DARY NATURY
    6,00  z Vat

Przewiń do góry