Mikołaj Rey gotuje w Zdrowym Tygodniu – Pasztet z sosem żurawinowym i świeżą sałatką

Przygotowanie:

Ugotować rosół : nóżki drobiowe, łopatkę wieprzową (w małych kawałkach) oczyścić, zalać 2 litrami zimnej wody, dodać ekologiczną kostkę, sól, pieprz, po pół godzinie dodać umyte i obrane warzywa, pogotować razem z mięsem jeszcze około 15-20 minut, wyjąć włoszczyznę oraz nóżki drobiowe, łopatkę pogotować do miękkości. Odcedzić.

Wątróbkę oczyścić pod bieżącą zimną wodą, usunąć niechciane elementy. Odlać potrzebną do ugotowania wątróbki część przygotowanego rosołu, na wrzącym wywarze gotować wątróbkę 5 min, odsączyć.

Cebulę pokroić na drobną kostkę, przyrumienić na 2-3 łyżkach oleju.

Nóżki drobiowe pozbawić kości (potrzebujesz mięso razem ze skórkami), mięso łopatki, wątróbkę oraz włoszczyznę z rosołu zmielić na maszynce na średnich oczkach.

Do masy mięsno-warzywnej dodać przyrumienioną cebulę oraz 3-4 surowe jajka (uważaj z jajkami masa musi być zwarta), dopraw przyprawami:  sól, pieprz, gałka, papryka. Masę porządnie wyrób rękoma.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. góra-dół.

Przygotuj 2-3 brytfanny (keksówki), wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj olejem, uklep aby miały płaską powierzchnię, przełóż masę pasztetową do foremek, ukształtuj pagórki, wyrównaj wierzch.

Pasztety piecz ok. 45 minut, nie musisz przykrywać ich pergaminem, najlepiej smakują z lekko przypieczoną złoto-brązową skórką.

Dodatki:

Sos: Żurawinę leśną Górwit wymieszaj z Chrzanem Zdrowy Tydzień (wg. uznania) .

Pasztet podawaj z sosem żurawinowo-chrzanowym, Sałatką ze świeżych sałat Mikołaja Reya i pajdą chleba.

link do filmu z wykonaniem: Mikołaj Rey gotuje w Zdrowym Tygodniu – Pasztet z sosem żurawinowym i świeżą sałatką – YouTube

Lista zakupów:


½ kg nóżek z kurczaka
½ kg łopatki wieprzowej
1 kg wątróbki drobiowej
włoszczyzna do rosołu (3 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler)
2 cebule
3-4 jajka
ekologiczny bulion kostka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka mielona
olej rzepakowy
Żurawina leśna Górwit
Chrzan Zdrowy Tydzień

Ilość porcji : z podanych proporcji wychodzą 3 pasztety w keksówkach
Czas: 3 godziny
Trudność: średnie

Ciekawostka

Ze spotkania Mikołaja i Ady z Kasią wyszedł niezły pasztet!

Skomponuj składniki do przepisu :

  • Gałka muszkatołowa mielona bio 30 g – DARY NATURY
    13,22  z Vat
  • Papryka czerwona słodka mielona BIO 50 g – DARY NATURY
    10,58  z Vat
  • Żurawina leśna 340g – GÓRWIT
    12,02  z Vat

Przewiń do góry