Mikołaj Rey gotuje w Zdrowym Tygodniu – Gofry z malinami bez cukru Zdrowy Tydzień

Przygotowanie:

CIASTO – przygotuj 2-3 godziny wcześniej

Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wymieszaj suche składniki, następnie dodaj jajka, olej roślinny oraz mleko. Całość połącz mikserem w spójne ciasto, nie mieszaj za długo. Ciasto odstaw do odpoczynku – jeżeli nie możesz się doczekać, pomiń ten krok.

Rozgrzej gofrownicę. Gofry piecz przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładaj ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.

Rada: Gofry po upieczeniu odłóż na metalową kratkę.

WYKONANIE

Na usmażone gofry ułóż według uznania bitą śmietanę, cukier puder, owoce świeże, bakalie, czekoladę. My polecamy owoce bez cukru Zdrowy Tydzień. Pychota!

link do filmu z wykonaniem: Przepis na Kaczkę Nie Byle Jaką – Zdrowy Tydzień z Mikołajem Reyem – YouTube

Lista zakupów:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu (możesz zastąpić innym cukrem takim jak erytrytol bądź ksylitol)
1 łyżka cukru waniliowego
2 jaja
1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mleka lub napoju waniliowego ryżowego
Do dekoracji: bita śmietana, truskawki/maliny Zdrowy Tydzień, świeże owoce, krem czekoladowy, orzechy, migdały.

Ilość porcji : 8-10 gofrów
Czas: 45 minut
Trudność: łatwe

Skomponuj składniki do przepisu :

  • Cukier waniliowy BIO 20 g – AMYLON
    3,35  z Vat
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy BIO 12 g – AMYLON
    1,37  z Vat

Przewiń do góry