Mikołaj Rey gotuje w Zdrowym Tygodniu – Pierogi z suszoną śliwką i złocistym sosem cytrusowym

Przygotowanie:

Przepis :

Ciasto : na stolnicy przesiać mąkę, dodać jajko, ciasto zarabiać stopniowo dodając wodę, można początkowo używać noża. Wyrabiając dodaj tyle wody aby ciasto było elastyczne, nie lepiło się do rąk i miało plastyczną konsystencję.

Ciasto podziel na 2-3 mniejsze części. Dwa kawałki odłóż na bok (przykryj je ściereczką aby nie wysychały). Jeden kawałek ciasta rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka szklanką, każde kółko dodatkowo uformuj w dłoniach, na środek połóż śliwkę. Pieroga składaj na pół, a jego boki dokładnie sklej. Pierogi układaj na stolnicy, możesz je nakryć bawełnianą ściereczką, aby nie wysychały, czekając aż wyrobisz cały kawałek ciasta. Każdą serię gotuj w lekko osolonym wrzątku. Pierogi wyławiaj łyżką cedzakową po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia.

Sos krówkowy: do garnka wlej sok pomarańczowy, zagotuj go z kilkoma goździkami, dodaj po pół łyżeczki od herbaty cynamonu oraz imbiru. Sok przelej przez sitko. Do drugiego garnka wsyp etapami cukier, najlepiej podziel czynność na 3 porcje cukru. Rozprowadź go równomiernie. Pozostaw cukier bez mieszania, aż się rozpuści i nabierze brązowo-złotego koloru. Uważaj aby go nie spalić, może wytwarzać się dym, ale cukier nie może stać się czarny, ponieważ sos będzie gorzki. Zmniejsz ogień do małego poziomu i dodaj sok pomarańczowy z przyprawami. Dodaj śmietankę i kawałek masła, następnie szczyptę soli. Zredukuj sos, cały czas mieszaj, aż nabierze jednolitej, płynnej konsystencji.

Wykonanie i dodatki :

Na talerzu rozłóż pierogi, polej je gorącym sosem. Do dekoracji użyj małej ilości cytrynowej i pomarańczowej skórki. Całość oprósz pokrojoną drobno świeżą miętą.

Lista zakupów:
Ciasto:
½ kg mąki pszennej BIO
1 jajko całe
ok. ½ litra gorącej przegotowanej wody
śliwka suszona bez pestek 200-250 g
wrzątek lekko osolony
Sos:
20 dkg cukru trzcinowego
5 dkg masła
½ szkl. słodkiej śmietanki 30%
330 ml. soku pomarańczowego
goździki 5-6 sztuk
szczypta cynamonu cejlońskiego
szczypta imbiru mielonego
szczypta soli
Dekoracja:
ekologiczna skórka z cytryny, ekologiczna skórka z pomarańczy, świeża mięta do dekoracji

Ilość porcji (porcja 8 pierogów) : 4
Czas: 60 minut
Trudność: średnie

Ciekawostka

Początkowo pierogi nazywano w języku polskim pirogami (w liczbie pojedynczej był to ten piróg). Według legendy Jacek Odrowąż zachwycił się ich smakiem podczas bytności w Kijowie i dzięki niemu zagościły w Polsce. Miał on karmić pierogami polską biedotę. Współcześnie pierogi są uważane przez Polaków, jak i cudzoziemców, za potrawę typowo polską, narodową, jednak przyjmuje się, że pomysł nadziewania kawałków ciasta makaronowego różnymi rodzajami farszu i ich gotowania, pieczenia lub smażenia pochodzi z Chin, skąd przez Ruś dotarł do Polski, a następnie rozpowszechnił się dalej na Zachód aż do Francji.

(źródło: wikipedia)

Skomponuj składniki do przepisu :

  • Cukier trzcinowy brązowy DEMERARA BIO 500 g – BIO PLANET
    9,30  z Vat
  • Cukier trzcinowy jasny BIO 500 g – BIO PLANET
    8,28  z Vat
  • Cynamon cejloński mielony BIO 50 g – DARY NATURY
    7,00  z Vat
  • Goździki całe BIO 30 g – DARY NATURY
    6,00  z Vat
  • Imbir mielony BIO 60 g – DARY NATURY
    8,00  z Vat
  • Skórka cytryny kandyzowana BIO 100 g – LA BIO IDEA
    8,99  z Vat
  • Skórka pomarańczy kandyzowana BIO 100 g – LA BIO IDEA
    8,99  z Vat
  • Śliwki bez pestek (suszone) BIO 200 g – BIO PLANET
    11,85  z Vat
  • Śliwki kalifornijskie bez pestek bezglutenowe BIO 200 g – BIO PLANET
    15,44  z Vat

Przewiń do góry