Żywność do gotowania - ocet i marynaty

Wyświetlanie wszystkich wyników: 14

  • Do gotowania

    Agar Agar BIO 60 g – RAPUNZEL

    Oceniono 0 na 5
    30,00  z Vat Dodaj do koszyka
  • Do gotowania

    Ocet balsamiczny z Modeny BIO 250 ml – ALCE NERO

    Oceniono 0 na 5
    13,05  z Vat Dodaj do koszyka
  • Do gotowania

    Ocet cydrowy niefiltrowany BIO 250 ml – BIO FOOD

    Oceniono 0 na 5
    9,99  z Vat Dodaj do koszyka
  • Do gotowania

    Ocet jabłkowy filtrowany BIO 500 ml – ALCE NERO

    Oceniono 0 na 5
    12,50  z Vat Dodaj do koszyka
  • Do gotowania

    Ocet jabłkowy niefiltrowany BIO 500 ml – ALCE NERO

    Oceniono 0 na 5
    10,27  z Vat Dodaj do koszyka
  • Do gotowania

    Ocet winny biały BIO 500 ml – LA BIO IDEA

    Oceniono 0 na 5
    11,99  z Vat Dodaj do koszyka
  • Do gotowania

    Ocet winny czerwony BIO 500 ml – LA BIO IDEA

    Oceniono 0 na 5
    12,08  z Vat Dodaj do koszyka
  • Do gotowania

    Ogórki kaszubskie konserwowe – Rajski Smak 870g

    Oceniono 0 na 5
    7,99  z Vat Dodaj do koszyka
  • Do gotowania

    Ogórki z chilli konserwowe – Rajski Smak 870g

    Oceniono 0 na 5
    8,51  z Vat Dodaj do koszyka
  • Do gotowania

    Sos BBQ BIO 250 ml – BIO BANDITS

    Oceniono 0 na 5
    14,00  z Vat Dodaj do koszyka
  • Do gotowania

    Sos czosnkowy BIO 250 ml – BIO BANDITS

    Oceniono 0 na 5
    13,80  z Vat Dodaj do koszyka
  • Do gotowania

    Sos MANGO-CHILI BIO 250 ml – BIO BANDITS

    Oceniono 0 na 5
    14,00  z Vat Dodaj do koszyka

Marynowanie to jeden ze sposobów na przechowywanie żywności. Gdy w danym momencie nie ma pod ręką świeżych warzyw, można sięgnąć po ulubione ogórki w zalewie. Ich podstawowy składnik to ocet. Czy jest on zdrowy? Do czego jeszcze można go wykorzystać? Z pewnością produkt ten ma wiele zastosowań, a przygotowywanie przetworów to tylko jedno z nich. W zależności od sposobu powstania wykazuje on różne właściwości przydatne nie tylko w kuchni.

Po pierwsze może dostarczać cennych składników mineralnych i witamin, znacząco wpływając przy tym na smak przyrządzanych dań. Ponadto doskonale nadaje się na przykład do czyszczenia osadu z kamienia na kafelkach lub umywalkach i dodatkowo dezynfekuje różne powierzchnie. Nie trzeba zastanawiać się, więc czy ocet jest zdrowym i skutecznym środkiem czystości. Podobnie jednak, jak z innymi składnikami, aby były one bezpieczne, najważniejszy jest umiar.

Zdrowy ocet – rodzaje

W trakcie przygotowywania różnorodnych potraw można skorzystać z różnych rodzajów zdrowego octu. W kuchni śródziemnomorskiej stosuje się często ocet winny, powstały (jak sugeruje jego nazwa) w wyniku fermentacji wina. Stanowi on dodatek do sałatek, a ponadto idealnie komponuje się z ziołami takimi jak bazylia oraz rozmaryn. Kolejny produkt należący do tej kategorii pozyskuje się z owoców. Ze względu na jego popularność wielu ludzi zastanawia się szczególnie czy ocet jabłkowy jest zdrowy?

Odpowiedź na to pytanie jest stosunkowo prosta, ponieważ wyrób ten dostarcza polifenoli, aminokwasów, pektyn oraz witamin. Jest on wybierany także przez osoby zmagające się z nadmiarowymi kilogramami. Ten zdrowy ocet nie tylko pomaga w walce z nadwagą, ale normalizuje również poziom cukru i cholesterolu w organizmie. Jest on dodatkiem wielu marynat i dressingów pasujących do warzyw i mięs. W ofercie znajdują się zarówno filtrowane, jak i niefiltrowane octy, posiadające ekologiczne certyfikaty. Ponadto na ich bazie tworzone są także gotowe sosy, które można zabrać ze sobą na piknik lub grill. Sprawdźcie cały asortyment i dokończcie zakupy.

Przewiń do góry