Przygotowanie:
Etap 1.
Marchewkę, seler i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w piórka.
Warzywa przesmaż na 1 łyżce masła, następnie zalej wodą i gotuj około 30 minut na średnim płomieniu.
Etap 2.
Podgrzybki suszone zalej wrzątkiem i odstaw. Grzyby mrożone lub świeże wypłucz następnie przesmaż na osobnej patelni, na pozostałym maśle.
Etap 3.
Namoczone podgrzybki pokrój w paseczki, dodaj do gotującego się wywaru warzywnego. Gotuj 10 minut.
To również dobry czas na ugotowanie makaronu.
Etap 4.
Do gotującego się wywaru dodaj zakwas żurku PISKOREK, świeżo przeciśnięty czosnek oraz rozgniecioną w dłoniach gałązkę rozmarynu. Gotuj 5 -10 minut.
Etap 5.
Na 5 minut przed końcem gotowania, wyjmij rozmaryn i dodaj smażone podgrzybki oraz śmietanę słodką.
Etap 6.
Żurek leśny podawaj z makaronem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Lista zakupów: 500 ml zakwasu żurku PISKOREK 1.5 litra wody 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały młody seler 4 ząbki czosnku 2 cebule 50 g suszonych podgrzybków 200 g mrożonych lub świeżych podgrzybków 400 ml śmietany 30% makaron łazanki 2 łyżki masła rozmaryn pieprz sól 3-4 ziela angielskie 2-3 liście laurowe |
Ilość porcji (porcja 400 ml): 6 Czas: 40 minut Trudność: łatwe Cena 1 porcji: 4,50 zł |
Ciekawostka
Żurek leśny to doskonała propozycja dla miłośników dwóch wyjątkowych polskich zup. Połączenie grzybów leśnych z kwaśnym zakwasem daje wyjątkowy smak, aromat i… kolor. Żury z grzybów to nie nowość na polskich stołach, wszak serwowano je już w XV wieku. Nowością natomiast będzie połączenie żuru żytniego ze sporą ilością grzybów i – wzmacniającym aromat leśny – rozmarynem.
Wierzę, że moja propozycja spotka się z Twoim uznaniem a smak i zapach zaskoczy Ciebie i Twoich bliskich.
Skomponuj składniki do przepisu :
-
Ziele angielskie BIO 50 g – DARY NATURY10,52 zł z Vat
-
Pieprz czarny mielony BIO 50 g – DARY NATURY11,65 zł z Vat
-
Natka pietruszki suszona BIO 20 g – DARY NATURY4,43 zł z Vat
-
Czosnek płatki BIO 50 g – DARY NATURY6,03 zł z Vat