Mikołaj Rey gotuje w Zdrowym Tygodniu – Żurek tradycyjny

Przygotowanie:

Przygotuj dodatki mięsne:

pokrój wędzony boczek, szynkę w drobną kostkę, kiełbasę na plasterki.

Cebulę i czosnek obierz. Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek pokrój bardzo drobno.

Na gorącą patelnię wrzuć boczek, na średnim płomieniu, aby się wytopił, po chwili dodaj szynkę wędzoną , następnie dodaj cebulę, podsmaż wszystko razem, na koniec dodaj czosnek i po minucie wyłącz patelnię.

Kiełbasy nie podsmażamy.

Wywary:

Wywar z grzybów : grzyby zalej zimną wodą najlepiej na kilka godzin, następnie obgotuj ok. 10 min.

Do większego garnka wlej wywar z wędzonki (woda, w której parzy się mięso po wędzeniu )*.  Do wywaru wlej całą butelkę Żurku BIO. Gotuj razem. Dodaj wywar grzybowy (razem z grzybami), gotuj 10 minut razem z zakwasem z żurku i wędzonki. Dopraw do smaku kostką rosołową, zielem angielskim, liść laurowy, solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj przysmażone wędliny oraz na koniec kiełbasę nie usmażoną. Gotuj 10 minut. Kwaśność zupy możesz zredukować dodając odrobinę wody. Na koniec dodaj dużą łyżkę chrzanu i  ½ szklanki słodkiej śmietanki.

* możesz zastąpić go również wcześniej przygotowanym wywarem z wędzonego boczku

Wykonanie:

Na talerzu rozłóż pokrojone na połówki jajko, wlej żurek, jedz razem z pajdą chleba.

link do filmu z wykonaniem: Żurek tradycyjny – Zdrowy Tydzień z Mikołajem Reyem – odcinek 4 – YouTube

Lista zakupów:
wywar z wędzonki 1 litr : lub wywar z 20 dkg. boczku wędzonego
wywar 300 ml z 10 dkg suszonych grzybów np. podgrzybków, borowików, prawdziwków
Żur BIO
2 kostki bulionowe warzywne ekologiczne
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
1 duża łyżka chrzanu naturalnego
laska wiejskiej kiełbasy, kawałek boczku, chuda szynka wędzona
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Dodatki: ugotowane 6 jaj, chleb

Ilość porcji (porcja 400 ml): 6
Czas: 60 minut
Trudność: średnie

Ciekawostka

Żurek – zupa z potencjałem- jak to określił Mikołaj:)   Żur, żurek- to jedna z najstarszych zup pochodzących rodem ze Śląska. Przygotowywana jako tradycyjna potrawa gości na stołach Polaków nie tylko “od święta”. Spróbuj Żurku w wydaniu jaki proponuje Mikołaj I Alicja –  przyrządzonego na wywarze z wędzonki z pysznym żurem bio, aromatycznymi przyprawami ze sklepu Zdrowy Tydzień. 

Skomponuj składniki do przepisu :

  • Bulion – kostki warzywne BIO 100 g – ALCE NERO
    5,93  z Vat
  • Liść laurowy BIO 10 g – DARY NATURY
    4,43  z Vat
  • Majeranek BIO 15 g – DARY NATURY
    4,60  z Vat
  • Ziele angielskie BIO 50 g – DARY NATURY
    10,52  z Vat
  • Żur na zakwasie 480 ml SZKŁO- GórWit
    8,55  z Vat

Przewiń do góry