Przygotowanie:
Przygotuj dodatki mięsne:
pokrój wędzony boczek, szynkę w drobną kostkę, kiełbasę na plasterki.
Cebulę i czosnek obierz. Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek pokrój bardzo drobno.
Na gorącą patelnię wrzuć boczek, na średnim płomieniu, aby się wytopił, po chwili dodaj szynkę wędzoną , następnie dodaj cebulę, podsmaż wszystko razem, na koniec dodaj czosnek i po minucie wyłącz patelnię.
Kiełbasy nie podsmażamy.
Wywary:
Wywar z grzybów : grzyby zalej zimną wodą najlepiej na kilka godzin, następnie obgotuj ok. 10 min.
Do większego garnka wlej wywar z wędzonki (woda, w której parzy się mięso po wędzeniu )*. Do wywaru wlej całą butelkę Żurku BIO. Gotuj razem. Dodaj wywar grzybowy (razem z grzybami), gotuj 10 minut razem z zakwasem z żurku i wędzonki. Dopraw do smaku kostką rosołową, zielem angielskim, liść laurowy, solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj przysmażone wędliny oraz na koniec kiełbasę nie usmażoną. Gotuj 10 minut. Kwaśność zupy możesz zredukować dodając odrobinę wody. Na koniec dodaj dużą łyżkę chrzanu i ½ szklanki słodkiej śmietanki.
* możesz zastąpić go również wcześniej przygotowanym wywarem z wędzonego boczku
Wykonanie:
Na talerzu rozłóż pokrojone na połówki jajko, wlej żurek, jedz razem z pajdą chleba.
link do filmu z wykonaniem: Żurek tradycyjny – Zdrowy Tydzień z Mikołajem Reyem – odcinek 4 – YouTube
Lista zakupów: wywar z wędzonki 1 litr : lub wywar z 20 dkg. boczku wędzonego wywar 300 ml z 10 dkg suszonych grzybów np. podgrzybków, borowików, prawdziwków Żur BIO 2 kostki bulionowe warzywne ekologiczne 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 duża łyżka chrzanu naturalnego laska wiejskiej kiełbasy, kawałek boczku, chuda szynka wędzona Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie Dodatki: ugotowane 6 jaj, chleb |
Ilość porcji (porcja 400 ml): 6 Czas: 60 minut Trudność: średnie |
Ciekawostka
Żurek – zupa z potencjałem- jak to określił Mikołaj:) Żur, żurek- to jedna z najstarszych zup pochodzących rodem ze Śląska. Przygotowywana jako tradycyjna potrawa gości na stołach Polaków nie tylko “od święta”. Spróbuj Żurku w wydaniu jaki proponuje Mikołaj I Alicja – przyrządzonego na wywarze z wędzonki z pysznym żurem bio, aromatycznymi przyprawami ze sklepu Zdrowy Tydzień.
Skomponuj składniki do przepisu :
-
Bulion – kostki warzywne BIO 100 g – ALCE NERO5,93 zł z Vat
-
Liść laurowy BIO 10 g – DARY NATURY4,43 zł z Vat
-
Majeranek BIO 15 g – DARY NATURY4,60 zł z Vat
-
Ziele angielskie BIO 50 g – DARY NATURY10,52 zł z Vat
-
Żur na zakwasie 480 ml SZKŁO- GórWit8,55 zł z Vat