Przygotowanie:
Etap 1.
Marchewkę, seler i korzeń pietruszki umyj, osusz i zetrzyj na tarce.
Cebulę pokrój w piórka.
Całość przesmaż na 1 łyżce masła, następnie zalej wodą i gotuj około 30 minut na średnim płomieniu.
Etap 2.
Mięso z dzika pokrój w kostkę 2×2, obtocz w mące i przesmaż na mieszance masła i oleju, następnie dodaj do warzyw.
Całość zalej wodą, gotuj do miękkości mięsa
Etap 3.
Z jajek, mąki, soli i odrobiny wody przygotuj ciasto o konsystencji budyniu.
W garnku zagotuj wodę, osól ją, następnie – maczając za każdym razem łyżkę w wodzie – nabieraj porcję ciasta i umieszczaj je w gotującym się osolonym wrzątku.
Tak powstałe kluseczki umieść w misce z zimną wodą i odstaw
Etap 4.
Gdy mięso dzika będzie już miękkie, dodaj zakwas barszczu białego PISKOREK, gotuj jeszcze 5 minut
Etap 5.
Pół szklanki oleju podgrzej do temperatury 67-68 st. C., dodaj posiekany szczypiorek, cały czas mieszając gotuj około 10 minut, następnie przecedź przez sito
Etap 6.
Barszcz podawaj z białym pieczywem, majerankiem, olejem szczypiorkowym oraz świeżo mielonym pieprzem.
Lista zakupów: 500 ml zakwasu barszczu białego PISKOREK 1.4 litra wody 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 4 ząbki czosnku 2 cebule pęczek szczypiorku 500 g gulaszu z dzika 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pół szklanki oleju pół szklanki mąki pszennej 405 2 jajka majeranek pieprz sól 3 liście laurowe 2-4 ziela angielskie |
Ilość porcji (porcja 400 ml): 6 Czas: 50 minut Trudność: łatwe Cena 1 porcji: 4,00 zł |
Ciekawostka
Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs, przy okazji jest też bardzo smaczna, szczególnie gdy w odpowiedni sposób skomponuje się towarzyszące jej pozostałe smaki. Mięso dzika najczęściej dodawane jest do gulaszu, bigosu czy kotletów mielonych (sznycel, karbinadel, karminadel) Moja propozycja to forma treściwego barszczu urozmaiconego w to czym las wzdłuż i wszerz bogaty. Delikatność białego barszczu, charakterystyczny smak mięsa dzika i majeranek to gwarancja wybornej uczty dla miłośników nietuzinkowych smaków. Myśliwski biały barszcz poleca się na wyjątkowe okazje, koniecznie z ciemnym chrupiącym pieczywem (od Piskorka 😉) lub tłuczonymi ziemniakami.
Skomponuj składniki do przepisu :
-
Majeranek BIO 15 g – DARY NATURY4,83 zł z Vat
-
Ziele angielskie BIO 50 g – DARY NATURY10,52 zł z Vat
-
Pieprz czarny mielony BIO 50 g – DARY NATURY11,65 zł z Vat
-
Natka pietruszki suszona BIO 20 g – DARY NATURY4,65 zł z Vat
-
Liść laurowy BIO 10 g – DARY NATURY4,43 zł z Vat
-
Czosnek płatki BIO 50 g – DARY NATURY6,33 zł z Vat