Przygotowanie:
KACZKA
Nacinamy skórę kaczki aby powstała krata, uważamy aby nacinać wyłącznie skórę, a nie mięso. Układamy częścią ze skórą na suchej zimnej patelni, zaczynamy smażenie na średnim ogniu, dostosowujemy płomień tak, aby nie był ani za duży, ani za mały. Kaczkę smażymy około 10 minut, aż skóra nabierze złoto-brązowego odcienia. Następnie solimy kaczkę i przewracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze około 3 minut, odkładamy kaczkę w ciepłe miejsce aby nie wystygła.
ZIEMNIAKI
Na tłuszczu z kaczki smażymy ziemniaki, nie mieszamy dopóki nie zrobią się chrupiące, uważamy aby nie zrobić z nich papki, na samym końcu dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy jeszcze bardzo krótko około 30 sek. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, dosalamy, dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę. Odkładamy w ciepłe miejsce.
SOS GASTRIQUE
Do rozgrzanego rondla dajemy około 3 łyżki miodu np. gryczanego, kiedy się rozpuści, wlewamy około 2-3 łyżki octu jabłkowego, mieszamy do konsystencji płynnego karmelu, następnie dodajemy 300 ml soku pomarańczowego, odrobinę redukujemy, na koniec dodajemy 2 pełne łyżki pomarańczy bez cukru. Zagotowujemy, odstawiamy z rondla.
BURAKI
Na patelni rozpuścić spory kawałek masła, dodać drobno pokrojoną cebulę, zeszklić, dodać buraki (można całą porcję słoika), dosłodzić sporą łyżką miodu, dodać kilka kropli octu jabłkowego, dosolić do smaku. Podsmażyć około 5 minut razem, następnie przełożyć do miseczki, posypać drobnymi kawałkami orzechów włoskich.
PODANIE
Na talerzu układamy kaczkę, obok buraki i ziemniaki, całość fantazyjnie skrapiamy sosem, talerz można ustroić zielonymi dodatkami, takimi jak roszponka.
link do filmu z wykonaniem: Przepis na Kaczkę Nie Byle Jaką – Zdrowy Tydzień z Mikołajem Reyem – YouTube
Lista zakupów: 2 porcje fileta z kaczki ze skórą 5-6 ziemniaków nieobranych opłukanych 2 ząbki czosnku nać pietruszki 1 cebula Buraki wiórka Zdrowy Tydzień Miód gryczany Zdrowy Tydzień Pomarańcze bez cukru Zdrowy tydzień 300 ml. soku z pomarańczy ekologicznego 100% lub świeżo wyciskanego Ocet jabłkowy ekologiczny 1 garść orzechów włoskich Zdrowy Tydzień sól, pieprz |
Ilość porcji : 2 Czas: 60 minut Trudność: średnie |
Ciekawostka
Połączenie mięsa kaczki i owoców takich jak jabłko czy aromatyczna pomarańcza to flagowe dania staropolskiej kuchni, z których słyniemy na całym świecie. Fanów sportu na pewno zainteresuje fakt, że ulubionym daniem króla strzelców Roberta Lewandowskiego jest właśnie pieczona kaczka w towarzystwie gęstego sosu z suszonymi śliwkami.
Skomponuj składniki do przepisu :
-
Ocet jabłkowy niefiltrowany bio 750 ml – BEUTELSBACHER14,30 zł z Vat
-
Pieprz czarny mielony BIO 50 g – DARY NATURY11,65 zł z Vat