KREM BURACZANY z ravioli z bryndzą

Przygotowanie:

Etap 1.
Warzywa (poza burakami) umyj.
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉
3 cebule, ziele, liść i pozostałe umyte warzywa umieść razem z lubczykiem i kością w garnku, następnie zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień.
Gotuj do miękkości około 30 minut.

Etap 2.
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową, umieść w piekarniku i piecz 70 minut w temperaturze 175 st. C.
Pozostałe 2 cebule posiekaj i przesmaż na maśle z odrobiną soli.

Etap 3.
Z mąki, jajka, wody i soli zagnieć ciasto. Przykryj je miską i pozostaw na 30 minut.
Następnie podziel na 2 części, każdą część cienko rozwałkuj.
Wytnij kwadraty wielkości 5 x 5 cm, na środek każdego ułóż nieco świeżej bryndzy doprawionej smażoną cebulką. Złącz tak by powstały charakterystyczne uszka.
Ravioli gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

Etap 4.
Upieczone buraczki obierz (pamiętaj o rękawiczkach), pokrój i zblenduj na gładką masę, podobnie uczyń z ugotowanymi warzywami.

Etap 5.
Do powstałego bulionu dodaj zbledowane buraczki i pozostałe warzywa. Zagotuj.
Dodaj przeciśnięty czosnek oraz kiszony barszcz. Nie gotuj, a jedynie podgrzej do 90 st. C.

Etap 6.
Krem podawaj z ravioli bryndzowym, szczyptą czarnuszki oraz spora ilością natki pietruszki.

Lista zakupów:
500 ml kiszonego barszczu czerwonego PISKOREK
1 litr wody
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 kg buraków czerwonych
pęczek lubczyku
natka pietruszki
4 ząbki czosnku
5 cebul
1 niewielka wędzona kość
250 g mąki
100 ml wody
1 jajko
2 łyżki masła
czarnuszka
pieprz
sól
2-3 liście laurowe
4 ziela angielskie

Ilość porcji (porcja 400 ml): 6
Czas: 60 minut
Trudność: średnie
Cena 1 porcji: 3,30 zł

Ciekawostka

Buraki gościły na polskich stołach przez stulecia. Wyparte nieco przez szybsze w przygotowaniu sałaty powróciły majestatycznie w karty menu restauracji, a także propozycje potraw przygotowywanych w domach.
Buraczki to doskonały dodatek do dań głównych, jednak biorąc pod uwagę miłość jaką pałamy do zup – wszak mamy ich najwięcej w świecie – barszcz czerwony będzie niewątpliwym królem wśród potraw z buraków. Niezależnie czy będzie on w postaci polewki czy gęstego jesiennego kremu.

Skomponuj składniki do przepisu :

  • Czarnuszka BIO 50 g – DARY NATURY
    7,07  z Vat
  • Czosnek płatki BIO 50 g – DARY NATURY
    6,03  z Vat
  • Liść laurowy BIO 10 g – DARY NATURY
    4,43  z Vat
  • Natka pietruszki suszona BIO 20 g – DARY NATURY
    4,43  z Vat
  • Pieprz czarny mielony BIO 50 g – DARY NATURY
    11,65  z Vat
  • Ziele angielskie BIO 50 g – DARY NATURY
    10,52  z Vat

Przewiń do góry