Przygotowanie:
Etap 1.
Warzywa umyj
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉
Warzywa (poza cebulą) wraz z lubczykiem, zielem angielskim i żeberkami umieść w garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień.
Gotuj 30 minut.
Etap 2.
Wekę pokrój w pajdki, każdą pajdkę opiecz na rozgrzanym oleju.
Cebulkę posiekaj przesmaż na maśle, dodaj do gotującego się wywaru.
Jajka ugotuj na twardo (gotuj 8 minut w osolonej wodzie).
Etap 3.
Do wywaru dodaj zakwas barszczu, oraz świeżo przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Etap 4.
Na koniec dodaj chrzan, dobrze wymieszaj. Wyłącz.
Barszcz podawaj z jajkiem, śmietaną oraz knedlem. Obficie oprósz koperkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Lista zakupów: 500 ml zakwasu barszczu białego PISKOREK 1.5 litra wody pęczek lubczyku natka pietruszki 4 ząbki czosnku 2 cebule pęczek koperku 200 g żebra wieprzowego wędzonego śmietana 18% do zup i sosów 3-4 łyżki chrzanu tartego PISKOREK 2 łyżki masła wek pszenny 10 jaj 4 łyżki oleju pieprz sól 4-5 ziaren ziela angielskiego |
Ilość porcji (porcja 400ml): 6 Czas: 40 minut Trudność: łatwe Cena 1 porcji: 3,50 zł |
Ciekawostka
Knedle to tradycje kulinarne Czechów, ale knedle to również określenie na ziemniaczane kule wypełnione mięsnym lub owocowym farszem, lub pajdy chleba drożdżowego. W moim przepisie wykorzystałem wekę pszenną. To bardzo dobre i smaczne pieczywo, które z powodzeniem stosować można jako alternatywę dla czeskich knedli, swoją droga knedlik karlovarsky to nic innego jak pieczone cząstki pieczywa połączone z mlekiem, jajkiem i odrobiną mąki. W chrzanówce sprawdzi się jak mało co.
P.S. Chrzanówka najlepiej smakuje w Chrzanowie 😉 Po najlepszą wekę wpadajcie do Piekarni Piskorek 😉
Skomponuj składniki do przepisu :
-
Ziele angielskie BIO 50 g – DARY NATURY10,52 zł z Vat
-
Pieprz czarny mielony BIO 50 g – DARY NATURY11,65 zł z Vat
-
Natka pietruszki suszona BIO 20 g – DARY NATURY4,65 zł z Vat
-
Czosnek płatki BIO 50 g – DARY NATURY6,33 zł z Vat