NALEŚNIKI GRYCZANE z syropem klonowym i orzechową kruszonką

Orzechowa kruszonka:
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/4 kostki masła
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
* opcjonalnie cynamon

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukry, orzechy i płatki. Podsmażamy na małym ogniu dokładnie mieszając przez około 2-3 minuty. Kruszonkę rozsypujemy na blaszce cienką warstwą i zostawiamy do ostygnięcia.

Naleśnik:
2 szklanki mąki gryczanej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1/3 łyżeczki soli 
3 łyżki masła lub oleju roślinnego

* opcjonalnie 1 łyżeczka cukru

Nadzienie:
konfitura śliwkowa

Dodatki:

syrop klonowy
orzechy włoskie

Przepis:

Jajka, mleko, mąkę, wodę i sól zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i dalej razem krótko zmiksować (możesz też wykorzystać olej lub masło do smarowania patelni przed smażeniem naleśnika).

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Każdego naleśnika posmaruj konfiturą śliwkową. Zwiń w rulon, polej syropem klonowym i posyp kruszonką.

Wskazówka:
Polej naleśniki ulubionym syropem, dla dzieci polecamy czekoladową polewę. Wyśmienite będą również z sezonowymi owocami.

A może spróbujesz czegoś nowego?

Skomponuj sam :

Wybierz mąkę:

Wybierz nadzienie:

Wybierz dodatki:

Przewiń do góry