CEBULARZ PARYSKI z grzanką i oscypkiem

Przygotowanie:

Etap 1.
Cebulę pokrój w piórka.

W 3 litrowym garnku o grubym dnie rozpuść masło, dodaj olej, przesmaż cebulę do momentu aż będzie złota.

Etap 2.
Do zezłoconej cebuli dolej wino, gdy nieco odparuje (po około 10 minutach) dodaj zakwas barszczu. Doprowadź do wrzenia.

Gotuj na minimalnym płomieniu.

Etap 3.
Kiełbasy pokrój w talarki, przesmaż na suchej patelni lub z dodatkiem 1 łyżki smalcu. Oprósz tymiankiem i majerankiem, dodaj do żurku.

Etap 4.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.

Bagietkę pokrój w kromeczki, na każdej umieść plaster oscypka. Kromeczki umieść w piekarniku i piecz 3-5 minut aż ser przyjemnie się spiecze.

Etap 5.
Cebularz podawaj z serową bagietką i sporą ilością siekanej natki pietruszki.

Lista zakupów:
500 ml zakwasu barszczu białego PISKOREK
1 litr wody
natka pietruszki
4 ząbki czosnku
10 cebul
500 g kiełbasy swojskiej
500 g kiełbasy toruńskiej
500ml wina białego wytrawnego
4 łyżki masła
4 łyżki oleju
6 plastrów oscypka
Bagietka francuska
pieprz
sól
tymianek
majeranek

Ilość porcji (porcja 400 ml): 6
Czas: 40 minut
Trudność: łatwe
Cena 1 porcji: 3,50 zł

Ciekawostka

Cebularz paryski to połączenie małopolskich tradycji z inspiracją płynącą z ukochanego Paryża. Cebularz to wyjątkowy mariaż tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej i polskiego, świątecznego, białego barszczu – takie połączenie musi być gwarancją sukcesu. Polewkę wzbogaciłem grzanką z oscypkiem. Moim skromnym zdaniem to najlepszy ser jaki powstał w wyniku kreatywnej działalności człowieka. Uwielbiam oscypki, redykołki, bundz i parzenice, i mimo inspiracji światem, najbardziej kocham to co polskie, co nasze.

Skomponuj składniki do przepisu :

  • Tymianek BIO 20 g – DARY NATURY
    4,65  z Vat
  • Majeranek BIO 15 g – DARY NATURY
    4,60  z Vat
  • Pieprz czarny mielony BIO 50 g – DARY NATURY
    11,65  z Vat
  • Natka pietruszki suszona BIO 20 g – DARY NATURY
    4,43  z Vat
  • Czosnek płatki BIO 50 g – DARY NATURY
    6,03  z Vat

Przewiń do góry