Miód gryczany pozyskiwany jest przez pszczoły z kwiatów gryki. Jest to ziarnisty miód o brązowej barwie, piekącym, słodkim smaku oraz silnym ziołowym aromacie. Jest to jeden z najzdrowszych miodów wykazujący dużą antybiotyczność.
Miód gryczany charakteryzuje się intensywnym smakiem i zapachem gryki, przez co ma swoich zagorzałych zwolenników, ale też i przeciwników. Albo się go kocha albo nienawidzi 😉
Właściwości miodu gryczanego:
- miód gryczany działa odtruwająco i oczyszczająco na wątrobę
- oczyszcza oraz wzmacnia naczynia krwionośne zapobiegając miażdżycy
- wykorzystywany przy leczeniu niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza
- znajdująca się w miodzie rutyna poprawia przyswajalność witaminy C i przyspiesza gojenie ran
- miód z gryki wzmacnia mięsień sercowy
- miód gryczany zawiera duże ilości magnezu
- regularnie pobudza układ odpornościowy
- wykazuje wysoką antybiotyczność
Miód gryczany krystalizuje wolno, dając zwykle rozwarstwienie na dolną grubokrystaliczną warstwę i górną, płynną. Nie wpływa to na jakość oraz właściwości miodu.
Miód gryczany może mieć kolor od jasnobrązowego po ciemnobrązowy w zależności od innych pożytków występujących w okolicy danej pasieki.
Zalecenia producenta: Prawdziwy miód ulega krystalizacji. Możemy przywrócić go do postaci płynnej podgrzewając do 40 stopni C., na co dzień jednak chroń go przed działaniem promieni słonecznych oraz nie przechowuj w temperaturze wyżej niż 18 stopni C. Jeśli kupujemy większy zapas miodów należy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu np. w piwnicy bądź spiżarni.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.