Przygotowanie:
Przepis :
Ciasto : na stolnicy przesiać mąkę, dodać jajko, ciasto zarabiać stopniowo dodając wodę, można początkowo używać noża. Wyrabiając dodaj tyle wody aby ciasto było elastyczne, nie lepiło się do rąk i miało plastyczną konsystencję.
Ciasto podziel na 2-3 mniejsze części. Dwa kawałki odłóż na bok (przykryj je ściereczką aby nie wysychały). Jeden kawałek ciasta rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka szklanką, każde kółko dodatkowo uformuj w dłoniach, na środek połóż śliwkę. Pieroga składaj na pół, a jego boki dokładnie sklej. Pierogi układaj na stolnicy, możesz je nakryć bawełnianą ściereczką, aby nie wysychały, czekając aż wyrobisz cały kawałek ciasta. Każdą serię gotuj w lekko osolonym wrzątku. Pierogi wyławiaj łyżką cedzakową po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia.
Sos krówkowy: do garnka wlej sok pomarańczowy, zagotuj go z kilkoma goździkami, dodaj po pół łyżeczki od herbaty cynamonu oraz imbiru. Sok przelej przez sitko. Do drugiego garnka wsyp etapami cukier, najlepiej podziel czynność na 3 porcje cukru. Rozprowadź go równomiernie. Pozostaw cukier bez mieszania, aż się rozpuści i nabierze brązowo-złotego koloru. Uważaj aby go nie spalić, może wytwarzać się dym, ale cukier nie może stać się czarny, ponieważ sos będzie gorzki. Zmniejsz ogień do małego poziomu i dodaj sok pomarańczowy z przyprawami. Dodaj śmietankę i kawałek masła, następnie szczyptę soli. Zredukuj sos, cały czas mieszaj, aż nabierze jednolitej, płynnej konsystencji.
Wykonanie i dodatki :
Na talerzu rozłóż pierogi, polej je gorącym sosem. Do dekoracji użyj małej ilości cytrynowej i pomarańczowej skórki. Całość oprósz pokrojoną drobno świeżą miętą.
link do przepisu z wykonaniem: Pierogi z suszoną śliwką – Zdrowy Tydzień z Mikołajem Reyem – YouTube
Lista zakupów: Ciasto: ½ kg mąki pszennej BIO 1 jajko całe ok. ½ litra gorącej przegotowanej wody śliwka suszona bez pestek 200-250 g wrzątek lekko osolony Sos: 20 dkg cukru trzcinowego 5 dkg masła ½ szkl. słodkiej śmietanki 30% 330 ml. soku pomarańczowego goździki 5-6 sztuk szczypta cynamonu cejlońskiego szczypta imbiru mielonego szczypta soli Dekoracja: ekologiczna skórka z cytryny, ekologiczna skórka z pomarańczy, świeża mięta do dekoracji |
Ilość porcji (porcja 8 pierogów) : 4 Czas: 60 minut Trudność: średnie |
Ciekawostka
Początkowo pierogi nazywano w języku polskim pirogami (w liczbie pojedynczej był to ten piróg). Według legendy Jacek Odrowąż zachwycił się ich smakiem podczas bytności w Kijowie i dzięki niemu zagościły w Polsce. Miał on karmić pierogami polską biedotę. Współcześnie pierogi są uważane przez Polaków, jak i cudzoziemców, za potrawę typowo polską, narodową, jednak przyjmuje się, że pomysł nadziewania kawałków ciasta makaronowego różnymi rodzajami farszu i ich gotowania, pieczenia lub smażenia pochodzi z Chin, skąd przez Ruś dotarł do Polski, a następnie rozpowszechnił się dalej na Zachód aż do Francji.
(źródło: wikipedia)
Skomponuj składniki do przepisu :
-
Cukier trzcinowy brązowy DEMERARA BIO 500 g – BIO PLANET9,63 zł z Vat
-
Cukier trzcinowy jasny BIO 500 g – BIO PLANET7,99 zł z Vat
-
Cynamon cejloński mielony BIO 50 g – DARY NATURY12,44 zł z Vat
-
Goździki całe BIO 30 g – DARY NATURY10,99 zł z Vat
-
Imbir mielony BIO 60 g – DARY NATURY11,21 zł z Vat