Przygotowanie:
Etap 1.
Warzywa (poza burakami) umyj.
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉
3 cebule, ziele, liść i pozostałe umyte warzywa umieść razem z lubczykiem i kością w garnku, następnie zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień.
Gotuj do miękkości około 30 minut.
Etap 2.
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową, umieść w piekarniku i piecz 70 minut w temperaturze 175 st. C.
Pozostałe 2 cebule posiekaj i przesmaż na maśle z odrobiną soli.
Etap 3.
Z mąki, jajka, wody i soli zagnieć ciasto. Przykryj je miską i pozostaw na 30 minut.
Następnie podziel na 2 części, każdą część cienko rozwałkuj.
Wytnij kwadraty wielkości 5 x 5 cm, na środek każdego ułóż nieco świeżej bryndzy doprawionej smażoną cebulką. Złącz tak by powstały charakterystyczne uszka.
Ravioli gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Etap 4.
Upieczone buraczki obierz (pamiętaj o rękawiczkach), pokrój i zblenduj na gładką masę, podobnie uczyń z ugotowanymi warzywami.
Etap 5.
Do powstałego bulionu dodaj zbledowane buraczki i pozostałe warzywa. Zagotuj.
Dodaj przeciśnięty czosnek oraz kiszony barszcz. Nie gotuj, a jedynie podgrzej do 90 st. C.
Etap 6.
Krem podawaj z ravioli bryndzowym, szczyptą czarnuszki oraz spora ilością natki pietruszki.
Lista zakupów: 500 ml kiszonego barszczu czerwonego PISKOREK 1 litr wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 kg buraków czerwonych pęczek lubczyku natka pietruszki 4 ząbki czosnku 5 cebul 1 niewielka wędzona kość 250 g mąki 100 ml wody 1 jajko 2 łyżki masła czarnuszka pieprz sól 2-3 liście laurowe 4 ziela angielskie |
Ilość porcji (porcja 400 ml): 6 Czas: 60 minut Trudność: średnie Cena 1 porcji: 3,30 zł |
Ciekawostka
Buraki gościły na polskich stołach przez stulecia. Wyparte nieco przez szybsze w przygotowaniu sałaty powróciły majestatycznie w karty menu restauracji, a także propozycje potraw przygotowywanych w domach.
Buraczki to doskonały dodatek do dań głównych, jednak biorąc pod uwagę miłość jaką pałamy do zup – wszak mamy ich najwięcej w świecie – barszcz czerwony będzie niewątpliwym królem wśród potraw z buraków. Niezależnie czy będzie on w postaci polewki czy gęstego jesiennego kremu.
Skomponuj składniki do przepisu :
-
Czarnuszka BIO 50 g – DARY NATURY7,19 zł z Vat
-
Czosnek płatki BIO 50 g – DARY NATURY6,43 zł z Vat
-
Liść laurowy BIO 10 g – DARY NATURY5,58 zł z Vat
-
Lubczyk BIO 20 g – DARY NATURY6,02 zł z Vat
-
Natka pietruszki suszona BIO 20 g – DARY NATURY4,88 zł z Vat
-
Pieprz czarny mielony BIO 50 g – DARY NATURY11,84 zł z Vat
-
Ziele angielskie BIO 50 g – DARY NATURY11,84 zł z Vat