SKŁADNIKI:
ryż biały Basmati
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:
wartość energetyczna: 1555 kcal/367 kcal
tłuszcz: 1,03 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,29 g
węglowodany: 80,89 g
w tym cukry: 0,33 g
białko: 7,51 g
błonnik: 1,8 g
sól: <0,01 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryż biały basmati wymaga odpowiedniego przygotowania przed spożyciem. Pierwszym etapem jest namaczanie ziaren w wodzie. Powinno to trwać od pół godziny do nawet dwóch godzin. To sprawi, że ziarna wchłoną część wody i będą się równomiernie gotowały. Przy gotowaniu ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na jedną porcję ryżu powinno przypadać półtorej porcji wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki. Następnie wyłączamy ogień, czekamy około 5 minut i ryż jest gotowy do spożycia. Ten proces obróbki sprawi, że ziarna będą sypie, miękkie i aromatyczne.
Kraj pochodzenia:Pakistan
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.