Przygotowanie:
Etap 1.
Warzywa umyj.
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉
Umieść wszystkie warzywa w garnku, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy i gotuj 30 minut.
Po tym czasie oddziel wywar od warzyw.
Etap 2.
W kubeczku wymieszaj mąkę i śmietanę. Odstaw.
Do gotującego się wywaru dodaj zakwas barszczu białego, doprowadź do wrzenia.
Gotuj 2 minuty.
Etap 3.
Na patelni z odrobiną oleju przesmaż chorizo pokrojone w plasterki, dodaj do gotującego się barszczu.
Etap 4.
Zagęść barszcz mieszanką mąki i śmietany, dopraw przyprawami, pamiętając o sporej ilości czosnku niedźwiedziego. Zagotuj, wyłącz.
Lista zakupów: 500 ml zakwasu barszcz biały PISKOREK 1.2 litra wody 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały młody seler natka pietruszki 10 ząbków czosnku 2 cebule 300 ml śmietany 30% 4 – 5 łyżek mąki pszennej 200 g chorizo czosnek niedźwiedzi pieprz sól 4-5 liści laurowych |
Ilość porcji (porcja 400ml): 6 Czas: 40 minut Trudność: łatwe Cena 1 porcji: 3,50 zł |
Ciekawostka
Krem czosnkowy to zupa ratująca nastrój podczas jesiennej słoty. Jest bardzo energetyczna, niezwykle aromatyczna i co najważniejsze rozgrzewająca. Czosnek to świetny antyoksydant, ale też naturalny antybiotyk. Częste i regularne spożywanie dań z czosnkiem może uchronić przed męczącymi przeziębieniami. A jeśli nawet nie uchroni to i tak smak powoduje, że warto sięgać po ten przepis tak często jak tylko to możliwe.
Skomponuj składniki do przepisu :
-
Ziele angielskie BIO 50 g – DARY NATURY10,52 zł z Vat
-
Pieprz czarny mielony BIO 50 g – DARY NATURY11,65 zł z Vat
-
Natka pietruszki suszona BIO 20 g – DARY NATURY4,65 zł z Vat
-
Czosnek płatki BIO 50 g – DARY NATURY6,33 zł z Vat